notaris

Bij het horen van het woord notaris komt bij veel mensen nog steeds het beeld van krijtjesstrepen en sigaren naar boven. En alles wat met de notaris te maken heeft is saai, vervelend en duur. Tijdens een lunch met notaris Judy Tromp en notarieel estate-planner Renato Zanardi, beiden partners bij Hak & Rein Vos Notarissen gaan alle clichés op de schop. En blijkt dat er meer te regelen valt dan een ‘simpel’ testament.

De één in een sportieve polo, de ander in een fleurig jurkje, in beide gevallen gecombineerd met twinkelende ogen en een aanstekelijke lach. Judy en Renato schuiven aan voor pizza en goed gesprek. “Als ik met mensen ga zitten is dat één van de eerste dingen die ik tegen hen zeg: laten we eens een “gezellig” gesprek over leven en dood hebben” vertelt Judy. “Ziekte en dood maken deel uit van het leven, wat je met de notaris regelt is dat je in ieder geval geen of zo min mogelijk gedoe met allerlei papierwerk hebt als je alle energie nodig hebt voor de emotionele processen die bij afscheidnemen horen.”

Judy Tromp is notaris bij Hak & Rein Vos Notarissen in Lelystad. Eens per maand is ze een week op het kantoor in Marbella om voor Nederlanders aan de Costa del Sol hun testament, levenstestament en diverse soorten volmachten op te stellen. Renato Zanardi werkt op het kantoor aan de Costa Blanca. “Twaalf van de zesendertig medewerkers van ons notariskantoor zijn exclusief bezig met het behandelen van alle zaken in Spanje. Die werkzaamheden zijn heel verschillend, van het regelen van praktische zaken bij de afhandeling van een erfenis tot het kruisen van de spreekwoordelijke degens met bijvoorbeeld de belastingdienst” vertelt Renato.

Blijf bij je leest
Judy en Renato richten zich exclusief op alles wat je rondom het einde van het leven en bij wilsonbekwaamheid tijdens leven kunt regelen. “We geloven er heilig in dat we juist door ons op deze gebieden te specialiseren beter in staat zijn mensen correct te helpen. We zorgen er dan ook voor dat we altijd op de hoogte zijn van alle nieuwe wetten en ontwikkelingen op het gebied van erfrecht in Spanje en Nederland, je moet niet alles willen doen” aldus Judy Tromp.

“Veel mensen denken dat ze het eigenlijk wel goed geregeld hebben maar komen naar eigen zeggen ‘voor de zekerheid’ even langs. En dan blijkt bijvoorbeeld wel dat ze een testament hebben. Maar dat is dan ooit opgesteld door een Spaanse notaris, die heeft aangeraden dit op te laten maken bij de aankoop van het Spaanse huis. Daarin is dan totaal geen rekening gehouden met de omstandigheden van de kopers, bijvoorbeeld of er bezittingen of erfgenamen in Nederland zijn en hoe dit fiscaal uitpakt. Dat soort dingen kom ik liever tegen tijdens een gesprek als men nog leeft, dan kunnen we er nog iets aan doen. Ik heb schrijnende voorbeelden genoeg over de afhandeling van dergelijke Spaanse testamenten.”

Een testament naar Nederlands recht is voor de meeste mensen een aanrader, maar daarmee is nog niet alles gedekt. “Mensen staan vaak niet stil bij de diverse dingen die je vóór het overlijden kunnen overkomen, wij zijn in de praktijk alle vervelende zaken al tegengekomen en komen dan ook met die voorbeelden. Een heel simpel voorbeeld: als je zelf niet meer wilsbekwaam bent moet iemand beslissingen voor je nemen, of simpelweg de rekeningen kunnen betalen. Wie gaat dat zijn? Als je niemand aanwijst moet de Spaanse of Nederlandse rechtbank (afhankelijk van waar je woont) hierover een beslissing nemen. Dat neemt ontzettend veel tijd in beslag. Ook moet deze door de rechter aangewezen persoon voor bepaalde handelingen elke keer weer toestemming van die Spaanse (of Nederlandse rechter) krijgen. Dat wil men vaak hoe dan ook voorkomen door het opmaken van een levenstestament” vertelt Judy.

Alles goed en wel…
Zowel Judy als Renato hebben voorbeelden te over van wat er allemaal mis kan gaan of anders in ieder geval heel gecompliceerd om af te handelen kan worden. Logisch want het is hun vakgebied en ze verdienen er hun brood mee. Kan dat nou allemaal niet wat simpeler? Ik blijk niet de enige te zijn die een beetje kriegel wordt van alles dat je zou moeten regelen.

“In principe hoef je niets te regelen, het is niet verplicht. Maar… als je het niet doet kunnen de gevolgen heel vervelend zijn. Het is nu eenmaal een feit dat je tijdens het leven en ook na het overlijden van iemand met een keur aan instanties te maken krijgt. En die willen allemaal iets, van gestempelde verklaringen tot een deel van de erfenis. En als je bezittingen en erfgenamen in meerdere landen hebt wordt het helemaal gecompliceerd” vertelt Judy.

“Tijdens een gesprek vragen we altijd door en komen met voorbeelden, simpelweg om een goed beeld te krijgen van de situatie en wensen van iemand. Op basis daarvan maken we een voorstel voor de zaken die iemand zou kunnen vastleggen” vult Renato aan. “Soms is dat een update van het testament en in andere gevallen het hele pakket van testament, levenstestament en Spaanse volmachten. We gaan daar vervolgens niet bovenop zitten, met de juiste informatie in handen moeten mensen zelf de keuzes maken waar ze zich prettig bij voelen en wanneer zij dat zelf willen.”

www.erfrechtinspanje.nl

 

Dit artikel verscheen in ESpecial Life Magazine in december 2023